Proceduri de rejuvenare vaginală și estetică ginecologică

Rejuvenarea vaginală implică o serie de tratamente și proceduri regenerative aplicate la nivel vaginal. Aceste proceduri pot fi indicate fie din rațiuni cosmetice, dar, cel mai adesea, pentru a ameliora anumite simptome care apar odată cu trecerea timpului și, în special, din cauza sindromului genitourinar de menopauză.

Scăderea nivelului hormonilor estrogeni în peri și postmenopauză, poate duce la apariția uscăciunii vaginale, pruritului (senzație de mâncărime) la nivel vulvar și vaginal, scăderea sau lipsa lubrefierii în timpul actului sexual, durere la contact sexual (dispareunie), pierdere involuntară de urină (incontinență urinară în timpul efortului sau precedată de senzația imperioasă de a urina), usturime sau senzația de arsură la nivel vaginal sau vulvar care frecvent, în lipsa efectuării examenului sumar de urină și uroculturii, este confundată cu simptomele infecției urinare și tratată în mod greșit cu antibiotice.

În majoritatea situațiilor, dacă pacientele relatează aceste simptome atunci când merg la consult de specialitate sau sunt chestionate în cadrul anamnezei, se vor indica tratamente locale sub formă de geluri, creme sau ovule aplicate local. Pentru o serie de paciente însă, aceste tratamente vor duce la o ameliorare parțială a simptomelor. Pentru altele – ideea de a aplica un tratament a la long este mai greu de acceptat. Mai există și o categorie de paciente care au fost operate sau tratate în antecedente de cancere în sfera genitală pentru care aceste tratamente sunt contraindicate.

O alternativă la aceste tratamente locale (și care poate fi folosită și de către pacientele cu cancere genitale în antecedente) o reprezintă tratamentul cu plasmă îmbogațită cu trombocite aplicat la nivel vaginal (PRP – Plasma Rich Plateled sau terapia vampir). Procedura este eficientă și în cazul cistitelor recurente, infecțiilor vaginale recurente, poate fi aplicată și cicatricilor inestetice după epiziotomie sau după operație cezariană, în chirurgia reconstructivă a sânului, pentru ameliorarea vieții sexuale și îmbunătățirea orgasmului (procedura O-shot sau G-shot), în timpul operației de inserție a unui sling sau meșe pentru incontinența urinară de efort sau prolaps, în vederea toleranței mai bune a implantului (meșă, sling) de către țesuturile din jur.

Procedura este lipsită de efecte secundare. Practic, se recoltează sângele pacientei care este apoi centrifugat, se recuperează plasma îmbogațită cu trombocite, care apoi se injectează la nivel vaginal sau vulvar. Acest PRP conține factori de creștere și regenerare care vor acționa local și vor duce, în aproximativ două săptămâni, la apariția efectelor regenerative.

Procedura se efectuează in cabinet, nu necesită spitalizare, pacienta se poate întoarce imediat la activitățile obișnuite, durează aproximativ 30 minute, se efectuează sub anestezie locală și nu este dureroasă pentru că se folosesc ace foarte subțiri. Poate fi recomandată în urma unui consult care va stabili dacă pacienta respectivă are indicații pentru a se administra tratamentul.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303 

Dr. Mariana ASTANOAEI, medic primar Obstetrică-Ginecologie

Proceduri de rejuvenare vaginală și estetică ginecologică

Data publicarii: 31.01.2022