Nașterea naturală pas cu pas

Nu veți ști cum se vor desfășura travaliul și nașterea până când acestea nu se vor întâmpla. Cu toate acestea, vă puteți pregăti înțelegând secvența tipică a evenimentelor.

Etapa 1: travaliul timpuriu și travaliul activ

Prima etapă a travaliului și nașterii are loc atunci când începeți să simțiți contracții regulate, care determină deschiderea (dilatarea) colului uterin și înmuierea, scurtarea și subțierea. Prima etapă este cea mai lungă dintre cele trei etape. De fapt, este împărțită în două faze proprii – travaliul timpuriu (faza latentă) și travaliul activ.

Faza latentă

În timpul travaliului timpuriu, colul uterin se dilată și se sterge. Veți simți contracții ușoare, neregulate.

Pe măsură ce colul uterin începe să se deschidă, este posibil să observați o secreție clară, roz sau ușor sângeroasă din vagin. Acesta este probabil dopul de mucus care blochează deschiderea cervicală în timpul sarcinii.

Cât durează? Travaliul timpuriu este imprevizibil. Pentru mamele aflate la prima naștere, lungimea medie variază de la ore la zile. Este adesea mai scurt pentru nașterile ulterioare.

Pentru multe femei, travaliul timpuriu nu este deosebit de incomod. În acesta puteți încerca să:

• Vă plimbați;

• Faceți duș sau baie;

• Ascultați muzică relaxantă;

• Încercați tehnici de respirație sau relaxare predate la ora nașterii;

• Schimbați pozițiile.

Medicul vă va explica când să mergeți la spital. Dacă apa dvs. se rupe sau aveți sângerări vaginale semnificative, sunați imediat medicul.

Travaliul activ

Acum este timpul să înceapă adevărata aventură. În timpul travaliului activ, colul uterin se va dilata de la 4 cm la 10 cm. Contracțiile vor deveni mai puternice, mai apropiate și mai regulate. S-ar putea să apară greață. S-ar putea să se rupă apa și să experimentați o presiune crescândă în spate. Dacă nu v-ați îndreptat încă către spital, acum este momentul.

Cereți medicamente pentru durere sau anestezie dacă doriți și colaborați cu echipa medicală (obstetrician și moașă) pentru a face cea mai bună alegere pentru dvs. și copilul dumneavoastră.

Cât durează? Travaliul activ durează adesea patru până la opt ore sau mai mult. În medie, colul uterin se va dilata cu aproximativ un centimetru pe oră.

Cu excepția cazului în care trebuie să fiți într-o poziție specifică pentru a permite o monitorizare atentă a dvs. și a copilului dumneavoastră, luați în considerare aceste modalități de a spori confortul în timpul travaliului activ:

• Schimbați pozițiile;

• Rulați pe o bilă mare de cauciuc (bilă de naștere);

• Faceți un duș cald sau o baie;

• Faceți o plimbare, oprindu-vă să respirați între contracții.

Dacă există riscul să aveți nevoie de cezariană, medicul vă va recomanda sa nu mai mâncati și să beți cantități mici de apă.

Ultima parte a travaliului activ poate fi deosebit de intensă și dureroasă. Contracțiile se vor apropia și pot dura între 60 și 90 de secunde. Veți experimenta presiune la nivelul spatelui inferior și al rectului. Spuneți medicului dvs. dacă simțiți nevoia de a împinge.

Dacă doriți să împingeți, dar nu sunteți pe deplin dilatată, medicul dumneavoastră vă poate cere să vă abțineți. Împingerea prea devreme vă poate obosi și vă poate afecta colul uterin, ceea ce ar putea întârzia livrarea. Această etapă durează de obicei între 15 și 60 de minute.

Etapa 2: Nașterea copilului

Cât durează? Poate dura de la câteva minute până la câteva ore sau mai mult pentru a vă împinge bebelușul în lume. S-ar putea să dureze mai mult pentru mamele și femeile care au avut o epidurală.

Ce puteți face: împingeți! Când împingeți, nu țineți tensiunea pe față, ci concentrați-vă să împingeți acolo unde contează.

În toată această perioadă medicul monitorizează activitatea cardiacă a copilului și poate decide nașterea prin operație cezariană dacă apar complicații. 

Etapa 3: Delivrența placentei

După nașterea bebelușului, probabil că veți simți un sentiment de ușurare. S-ar putea să țineți copilul în brațe sau pe abdomen. Dar încă nu s-a terminat. În timpul celei de-a treia etape a travaliului, veți elimina placenta.

Cât durează: placenta este de obicei eliminată în cinci până la 30 de minute, dar procesul poate dura până la o oră.

Ce puteți face: relaxați-vă!

Veți continua să aveți contracții ușoare. Vor fi apropiate și mai puțin dureroase. Vi se va cere să mai împingeți o dată pentru a elimina placenta. Este posibil să vi se administreze medicamente înainte sau după ce placenta este eliminată pentru a încuraja contracțiile uterine și a minimiza sângerările.

Furnizorul dvs. de servicii medicale va examina placenta pentru a vă asigura că este intactă. Orice fragmente rămase trebuie îndepărtate din uter pentru a preveni sângerarea și infecția.

Un membru al echipei medicale vă va masa abdomenul pentru a vă asigura că uterul se simte ferm.

Medicul vă va examina pentru a stabili daca este necesară suturarea vreunei lacerații. Dacă nu aveți anestezie, veți primi o injecție de anestezic local.

Acum ce?

Savurați acest moment special alături de bebeluș.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303 

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Nașterea naturală pas cu pas

Data publicarii: 19.09.2021