
Pasii de urmat pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare-astazi despre hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc pentru boli cardiovasculare fatale si non-fatale, care poate fi modificat prin stil de viata si tratament medicamentos.
Majoritatea hipertensivilor nu au o cauza identificabila a bolii si atunci o numim hipertensiune arteriala primara. Doar la 10% din hipertensivi se evidentiaza o alta boala care are printre manifestari si aparitia hipertensiunii arteriale si atunci o numim hipertensiune arteriala secundara.
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care circula sangele in arterele noastre. Mentinerea ei in limite normale presupune interactiunea complexa intre factori externi-modificabili (activitate fizica, alimentatie, aport de sare, consum de alcool, calitatea somnului, mentinerea unei greutati normale, management stres), si factori interni-nemodificabili (genetici, neuroendocrini, factori ce tin de functionalitatea organelor interne-inima, rinichi, artere). In momentul in care acesta interactiune complexa nu mai functioneaza optim, se va instala cresterea treptata a tensiunii arteriale. Ca atare practic hipertensiunea arteriala apare atunci cand nu mai functioneaza mecanismele înnascute de mentinere a unei tensiuni arteriale normale.
O tensiune arteriala crescuta afecteaza inima (care trebuie sa pompeze sange împotriva unei forte mai mari, deci va “munci” mai mult) si toate arterele din corpul nostru, atat cele de mari dimensiuni cat si cele mici. Inima, ca sa faca fata muncii crescute, sufera modificari de structura, care in timp, daca nu se intervine cu tratament, se complica cu insuficienta cardiaca (adica inima nu va mai face fata cerintelor obisnuite, va functiona sub un nivel normal, apare astfel oboseala la activitati care anterior se efectuau fara dificultate). Afectarea arterelor are consecinte nedorite la nivelul tuturor organelor din corpul nostru. Cele mai afectate sunt: rinichiul, ochiul, creierul, membrele inferioare-cu aparitia de complicatii potential amenintatoare de viata (de exemplu boala renala cronica avansata, accident vascular cerebral).
Avand in vedere faptul ca la majoritata hipertensivilor, valorile tensionale cresc treptat in timp, nu sunt putine cazurile in care, pentru ca organismul “se invata” cu valori mari, uneori chiar mult peste valoarea normala, depistam boala cand deja au aparut complicatii. De aceea este importanta masurarea tensiunii arteriale periodic. Ghidurile recomanda masurarea o data la 3 ani la cei sub 40 de ani, daca nu au in familie rude de gradul intai cunoscute cu boli cardiovasculare (caz in care se masoara anual). Peste 40 de ani, masurarea ar trebui sa se faca cel putin o data pe an. Cresterea peste 120/70mmHg, este deja încadrata la tensiune arteriala crescuta, si impune functie de riscul global cardiovascular, implementarea unor masuri care tin in special de factorii externi-stil de viata, management stress, si doar la numar restrans de pacienti si tratament medicamentos. O crestere de peste 140/90mmHg impune de cele mai multe ori pe langa masurile legate de stilul de viata si tratament medicamentos.
Simptome/semne care ar trebui sa determine si masurarea tensiunii arteriale: durerea de cap, stari de ameteala, aparitia unor zgomote fine simultan in ambele urechi-tinitus, epistaxis (curge sange spontan din nas), hemoragie conjunctivala (cand va treziti din senin cu un ochi rosu).
Chiar daca nu aveti niciun simptom/semn, nu neglijati sa masurati tensiunea arteriala periodic, conform recomandarilor mentionate. O cincime din hipertensivi nu stiu ca au aceasta boala, iar o parte considerabila din cei care sunt diagnisticati, nu trateaza corect sau suficient aceasta boala, astfel incat hipertensiunea arteriala ramane principala cauza de deces prin boala cardiovasculara in Romania.
Veste buna este ca prin stil de viata optim si tratament personalizat valorile tensionale sunt în majoritatea cazurilor aduse în limitele normale. Schema optima de tratament presupune în primul rand pacientul sa inteleaga afectiunea de care sufera, sa accepte necesitatea tratamentului, iar în primele saptamani trebuie sa ramana în contact cu medicul curant pentru a ajunge la dozele potrivite. Echipa medic-pacient este foarte importanta pentru rezultate optime, personalizate. Acest lucru se intampla in cabinetul nostru de medicina interna.
Material realizat in conformitate cu Ghidul de Hipertensiune al Societatii Europene de Cardiologie publicat in 2024 si folosind date epidemiologice ale Societatii Romane de Cardiologie.
Data publicarii: 10.02.2025