Durerile menstruale (dismenoreea): cauze și tratament

Durerea asociată cu menstruația se numește dismenoree. Mai mult de jumătate dintre femei au o durere de 1-2 zile în fiecare lună, iar de obicei, durerea este ușoară. Dar pentru unele femei, durerea este atât de severă, încât le împiedică să-și desfășoare activitățile normale câteva zile pe lună.

Pentru alte femei, durerea severă vine cu alte simptome, inclusiv diaree, greață, vărsături, cefalee și amețeli.

Dismenoreea primară este durerea sub formă de crampe, care apare înainte sau în timpul unei menstruații. Această durere este cauzată de substanțele chimice naturale numite prostaglandine care sunt produse în mucoasa uterului. Prostaglandinele determină contractarea mușchilor și vaselor de sânge ale uterului. În prima zi a unei menstruții, nivelul prostaglandinelor este ridicat. Pe măsură ce sângerarea continuă și endometrul este eliminat, nivelul scade. Acesta este motivul pentru care durerea tinde să scadă după primele câteva zile.

Dismenoreea primară începe imediat după ce o fată începe să aibă menstruație. La multe femei cu dismenoree primară, menstruațiile devin mai puțin dureroase pe măsură ce îmbătrânesc. Acest tip de durere de perioadă se poate ameliora și după naștere.

Dismenoreea secundară este cauzată de o tulburare a organelor reproducătoare. Durerea tinde să se înrăutățească în timp și durează adesea mai mult decât crampele menstruale normale. De exemplu, durerea poate începe cu câteva zile înainte de începerea unei menstruații, se poate agrava pe măsură ce aceasta continuă și poate să nu dispară după ce se termină.

Unele dintre patologiile care pot provoca dismenoree secundară sunt: endometrioza, fibroamele, adenomioza, patologie malformativă.

Rolul medicului ginecolog este de a discuta cu dvs. simptomatologia, de a efectua un examen fizic pelvin și o ecografie pentru a exclude alte patologii. El va prescrie un tratament antiinflamator de primă intenție. Daca in ciuda acestui tratament simptomatologia nu se remite, medicul vă poate recomanda o laparoscopie exploratorie.

Alte medicamente care pot controla această durere sunt cele hormonale de tipul pilulelor contraceptive, inelului vaginal, implantului cu progestativ sau steriletul cu progestativ.

Ce puteți face pentru a ușura simptomatologia în primele zile ale menstruației? Exercițiile fizice, căldura locală, somnul și uneori relaxarea, pot ajuta.

Dacă dismenoreea este cauzată de fibroame, adenomioză sau endometrioză, atunci se poate interveni chirurgical.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

 

Durerile menstruale (dismenoreea): cauze și tratament

Data publicarii: 27.09.2021