
Pasii de urmat pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare-astazi despre colesterol.
Colesterolul este un compus important pentru buna functionare a organismului uman, atata timp cat ramane in limite normale. Un nivel crescut al colesterolului in sange poarta numele de hipercolesterolemie si se asociaza cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Este binecunoscut faptul ca la analizele uzuale masuram pe langa colesterolul total si fractiile importante ale acestuia: HDL-colesterolul, cunoscut si sub numele de colesterol “bun”, precum si LDL-colesterolul zis si colesterol “rau”. Un nivel crescut de LDL-colesterol “se depune” pe artere, sub forma placilor de aterom-proces numit ateroscloroza. HDL-colesterolul se opune procesului de ateroscleroza, de aceea este cunoscut si sub denumirea de colesterol “bun”.
Astfel, un nivel crescut de LDL-colesterol, mai ales daca se asociaza cu un nivel redus de HDL-colesterol, duce treptat la ingustarea arterelor din corpul nostru. Neidentificat si netratat, in timp, acest colesterol “rau” poate determina aparitia infarctului miocardic sau accident vascular cerebral sau boalã arteriala perifericã.
Daca aveti simptome ca durere in piept la efort sau stres sau chiar in repaus, senzatia sufocare, stari de ameteala, durere la nivelul membrelor inferioare in timpul mersului, trebuie sa mergeti la medic pentru un control, care va cuprinde inclusiv analize ale colesterolului in sange.
Insa este important de stiut ca sunt suficient de frecvente cazurile in care boala determinata de colesterolul crescut evolueaza timp indelungat (ani) fara a da niciun simptom devenind evidenta direct sub forma complicatiilor celor mai de temut-infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
De aceea ghidurile de preventie cardiovasculara recomanda ca barbatii incepand de la varsta de 40 de ani si femeile de la 50 de ani, chiar daca nu prezinta simptome sau nu au rude de gradul I cu boli de inima, sa efectueze controale periodice care sa implice pe langa examinarea clinica si analize pentru dozarea colesterolului in sange.
Medicul ulterior va interpreta valorile colestrolului si mai ales a LDL-colesterolului si HDL-colesterolului, tinand cont si de alti factori de risc pentru boli cardiovasculare (glicemie, valorile tensiunii arteriale, fumat, istoricul medical familial).
Astfel fie ca prezentati simptome din categoria celor enumerate mai sus, fie ca ati trecut de 40 de ani, mai ales daca sunteti fumator sau aveti rude de gradul intai care au suferit un infarct miocardic sau accident vascular sau stiti ca au boli de inima, va asteptam in clinica noastra cu un bilet de trimitere catre medicina interna. Medicul internist va va examina si va recomanda analizele necesare inclusiv determinarea colesterolului. Ulterior functie de tot contextul medical va stabili care este conduita pentru starea dvs optima de sanatate.
Data publicarii: 28.01.2025