De ce Pediatru Integrativ? Haideți să vă povestesc.
Am fost inspirată să devin medic din dorința de a cunoaște tainele corpului uman, care sunt legile după care funcționăm și cum putem crește sănătoși, împliniți în potențialul nostru.
Anii de facultate mi-au răspuns prea puțin la întrebarea „Cum creștem sănătoși?”. Studiile au fost orientate mai mult spre boli specifice sau spre ce tratamente avem nevoie atunci când suntem bolnavi.
După ce am devenit mamă, întrebarea mea a continuat:
„Cum să îmi cresc copilul sănătos?”
Și pentru că îmi doream sa găsesc răspunsul la întrebare, mi-am continuat studiile ca medic pediatru. La început am fost rezident cu stagii în București și Franța, apoi am lucrat ca medic specialist la Spitalul Orășenesc Sinaia.
După aproape 20 de ani de medicină practicată în spital, cu sute de gărzi efectuate, am învățat sa tratez ecoul „Au! Mă doare!”, acel sunet de durere care te trimite la spital. Dar cine emite acest ecou?
Corpul fizic, era răspunsul din partea medicinei pe care o învățasem. Și totuși, experiența acumulată în spital îmi demonstra că boala revenea de multe ori, chiar și după un tratament corect.
Și am cautat mai departe răspunsul.
Mi-am început formarea în psihoterapie cognitiv-comportamentală în urmă cu 5 ani. Și răspunsul la întrebare a început să prindă contur. Să înțeleg că suntem ființe complexe, că există o interconectare între corpul fizic și emoțiile, gândurile noastre.
Și că în multe cazuri boala, durerea, apar ca reflectări ale unui dezechilibru la nivel emoțional. Că nu putem separa corpul fizic de mintea care generează gânduri, emoții. Asa cum floarea are nevoie de apă ca să crească, tot așa emoțiile, trăirile noastre, pot fi ca un fertilizator pentru corp atunci când avem grijă să fie în echilibru, dar pot și afecta, precum o otravă, atunci când ne lăsăm copleșiți de emoții negative, gânduri disfuncționale.
La copii, un rol foarte important pentru creșterea sănătoasă este relația pe care aceștia o au cu părinții, precum floarea are nevoie pe lângă apă și de un pământ sănătos, care să o ajute să crească.
Ca pediatru integrativ, vreau să vă ajut să răspundem împreună la întrebarea „Cum să creștem copii sănătoși?”.
- prin grija pe care o avem pentru noi, prin a fi părinți sănătoși, capabili să oferim resurse hrănitoare;
- prin abordare integrativă a sănătății, din punct de vedere fizic și psihoemoțional, pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Programări consultații pediatrice: 0787 893 949 / 0787 606 303
Dr. Ramona CODREȘI, medic primar Pediatrie
Data publicarii: 27.09.2021