Colpita atrofică (atrofia vaginală)

Atrofia vaginală reprezintă subțierea, uscăciunea și inflamarea mucoasei vaginale în absența acțiunii estrogenilor. Cel mai adesea se întâmplă în menopauză, dar poate apărea și în cursul unor tratamente.

Cele mai multe femei acuză dispareunie, adică durere la contactul sexual, uneori și simptome urinare. Pot apărea sângerări vaginale, adesea după contactul sexual, secreție vaginală modificată, mâncărime, usturime, infecții urinare recurente, urinări frecvente și dureroase.

Adresarea la medic este deseori întarziată, iar simptomele sunt ignorate. Există totuși mai multe linii de tratament care pot duce la ameliorarea calității vieții.

De primă linie se pot aplica lubrifianți pe bază de apă sau creme vaginale cu acid hialuronic, care ameliorează simptomele. Dacă aceste preparate sunt ineficiente, se poate apela la preparate locale cu doză mică de estrogen de tipul ovulelor sau cremelor, care asigură îmbunătățirea vascularizației mucoasei vaginale, evitând în același timp expunerea sistemică la estrogen, deoarece doar o mică doză din acesta ajunge în circulația sistemică.

Desigur, în cazul pacientelor cu insuficiență ovariană prematură, se poate recurge la terapie de substituție hormonală administrată sistemic.

Chiar și în cazul pacientelor diagnosticate în antecedente cu neoplasm mamar există soluții de tratament topice, ce nu interferează cu terapia de bază, și nu determină recidiva neoplasmului.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Colpita atrofică (atrofia vaginală)

Data publicarii: 19.10.2021