Chisturile ovariene – prevenție, tratament, complicații

𝐂𝐡𝐢𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞 sunt formațiuni umplute cu lichid la nivelul ovarelor. Femeile au două ovare, de o parte și de alta a uterului. Ovocitele se dezvoltă și se maturizează în ovare, apoi sunt eliberate în cicluri lunare în perioada fertilă.

Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat. Majoritatea chisturilor ovariene prezintă disconfort mic sau deloc și sunt inofensive. Majoritatea dispar fără tratament în câteva luni. Cu toate acestea, chisturile ovariene – în special cele care s-au rupt – pot provoca simptome grave. Pentru a vă proteja sănătatea, efectuați periodic examene pelvine și cunoașteți simptomele care pot semnala o problemă potențial gravă.

𝐒𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞

Majoritatea chisturilor nu provoacă simptome și dispar de la sine. Cu toate acestea, un chist ovarian mare poate provoca:
  – Durere pelviană
  – Senzație de greutate în abdomen
  – Balonare

𝐂𝐚̂𝐧𝐝 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐭̦𝐢 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜

Solicitați asistență medicală imediată dacă aveți:
  – Dureri abdominale sau pelvine bruște, severe
  – Durere cu febră sau vărsături
  – Semne și simptome de șoc: piele rece, respirație rapidă, amețeală, slăbiciune

𝐂𝐚𝐮𝐳𝐞

Majoritatea chisturilor ovariene se dezvoltă ca urmare a ciclului menstrual și le numim chisturi funcționale. Alte tipuri de chisturi sunt mult mai puțin frecvente.

Chisturi funcționale

La nivelul ovarelor dvs. cresc în mod normal în fiecare lună structuri asemănătoare chistului, numite foliculi. Foliculii produc hormonii estrogen și progesteron și eliberează un ovul când ovulați.
Dacă un folicul lunar normal continuă să crească, este cunoscut sub numele de chist funcțional. Chisturile funcționale sunt de obicei inofensive, rareori provoacă durere și adesea dispar singure în două sau trei cicluri menstruale.

𝐀𝐥𝐭𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢

Tipurile de chisturi care nu au legătură cu funcția normală a ciclului menstrual includ:

  𝐂𝐡𝐢𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞𝐫𝐦𝐨𝐢𝐝𝐞. Numite și teratoame, acestea pot conține țesuturi, cum ar fi părul, pielea sau dinții, deoarece se formează din celule embrionare. Rareori sunt maligne.
 
𝐂𝐡𝐢𝐬𝐭𝐚𝐝𝐞𝐧𝐨𝐦𝐮𝐫𝐢. Acestea se dezvoltă pe suprafața unui ovar și pot fi umplute cu un material apos sau mucos.
 
𝐄𝐧𝐝𝐨𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐨𝐚𝐦𝐞. Acestea se dezvoltă ca urmare a unei afecțiuni în care celulele endometriale uterine cresc în afara uterului (endometrioză). Unele țesuturi se pot atașa de ovar și pot forma o creștere.

Chisturile dermoide și chistadenomele pot deveni mari, provocând deplasarea ovarului din poziție. Acest lucru crește șansa de răsucire dureroasă a ovarului, numită torsiune ovariană. De asemenea, torsiunea ovariană poate duce la scăderea sau oprirea fluxului sanguin către ovar.

𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜

Riscul de a dezvolta un chist ovarian este sporit de:
 
𝐏𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞. Acestea includ administrarea medicamentelor pentru fertilitate.
 
𝐒𝐚𝐫𝐜𝐢𝐧𝐚. Uneori, chistul care se formează atunci când ovulați rămâne pe ovar pe tot parcursul sarcinii.
 
𝐄𝐧𝐝𝐨𝐦𝐞𝐭𝐫𝐢𝐨𝐳𝐚̆. Această afecțiune determină creșterea celulelor endometriale uterine în afara uterului.
 
𝐎 𝐢𝐧𝐟𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐥𝐯𝐢𝐧𝐚̆ severă.
 
𝐔𝐧 𝐜𝐡𝐢𝐬𝐭 𝐨𝐯𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐫. Dacă ați avut unul, probabil că veți dezvolta și altul.

𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢

Masele ovariene chistice care se dezvoltă după menopauză pot fi canceroase (maligne). De aceea este important să aveți examene pelvine regulate.

𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐡𝐢𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐨𝐯𝐚𝐫𝐢𝐞𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝:

  𝐓𝐨𝐫𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐨𝐯𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚̆. Chisturile care se măresc pot determina mișcarea ovarului, crescând șansa de răsucire dureroasă a ovarului (torsiunea ovariană). Simptomele pot include apariția bruscă a durerii pelvine severe, greață și vărsături. De asemenea, torsiunea ovariană poate scădea sau opri fluxul de sânge către ovare.

  𝐑𝐮𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚̆. Un chist care se rupe poate provoca dureri severe și sângerări interne. Cu cât chistul este mai mare, cu atât este mai mare riscul de rupere. Activitatea viguroasă care afectează pelvisul, cum ar fi actul sexual vaginal, crește, de asemenea, riscul.

𝐏𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚

Deși nu există nicio modalitate de a preveni chisturile ovariene, 𝐞𝐱𝐚𝐦𝐞𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐥𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐯𝐚̆ 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚̆ 𝐜𝐚̆ 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚̂𝐭 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐮𝐫𝐚̂𝐧𝐝 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Fiți atente la modificările ciclului lunar, inclusiv la simptomele menstruale neobișnuite, în special la cele care persistă mai mult de câteva cicluri. Discutați cu medicul dumneavoastră despre modificările care vă preocupă.

𝐃𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜

Un chist pe ovar poate fi găsit în timpul unui examen pelvian. În funcție de dimensiunea și consistența sa, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil teste pentru a determina tipul acestuia și dacă aveți nevoie de tratament. Testele posibile includ:

  𝐓𝐞𝐬𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐚𝐫𝐜𝐢𝐧𝐚̆. Un test pozitiv ar putea sugera că aveți un chist al corpului galben.
 
𝐄𝐜𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐥𝐯𝐢𝐧𝐚̆.
 
𝐋𝐚𝐩𝐚𝐫𝐨𝐬𝐜𝐨𝐩𝐢𝐞.
 
𝐓𝐞𝐬𝐭 𝐝𝐞 𝐬𝐚̂𝐧𝐠𝐞 𝐂𝐀 𝟏𝟐𝟓. Nivelurile sanguine ale unei proteine numite antigenul cancerului 125 (CA 125) sunt adesea crescute la femeile cu cancer ovarian. Niveluri crescute de CA 125 pot apărea, de asemenea, în condiții necanceroase, cum ar fi endometrioză, fibroame uterine și boli inflamatorii pelvine.

𝐓𝐫𝐚𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭

Tratamentul depinde de vârsta dvs., de tipul și dimensiunea chistului și de simptomele dumneavoastră. Medicul vă poate sugera:

  𝐄𝐱𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐢𝐯𝐚̆. În multe cazuri puteți aștepta și fi reexaminată pentru a vedea dacă chistul dispare în câteva luni. Aceasta este de obicei o opțiune – indiferent de vârsta dvs. – dacă nu aveți simptome și o ecografie arată că aveți un chist simplu, mic, plin de lichid.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să efectuați ecografii pelvine de urmărire la intervale de timp pentru a vedea dacă chistul se schimbă în dimensiune.

  𝐌𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda contraceptive hormonale, cum ar fi pastilele anticoncepționale, pentru a împiedica recidivarea chisturilor ovariene. Cu toate acestea, pilulele contraceptive nu vor micșora un chist existent.

  𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐫𝐮𝐫𝐠𝐢𝐜𝐚𝐥𝐚̆. Medicul dumneavoastră vă poate sugera îndepărtarea unui chist care este mare, nu arată ca un chist funcțional, este în creștere, continuă prin două sau trei cicluri menstruale sau provoacă durere.

Unele chisturi pot fi îndepărtate fără îndepărtarea ovarului (chistectomia ovariană). În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate sugera îndepărtarea ovarului afectat și lăsarea intactă a celuilalt (ooforectomie).

Dacă o masă chistică este canceroasă, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil la un specialist în cancer ginecologic. S-ar putea să trebuiască să vi se elimine uterul, ovarele și trompele uterine (histerectomie totală) și, eventual, chimioterapie sau radiații. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande o intervenție chirurgicală atunci când apare un chist ovarian după menopauză.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303 

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Chisturile ovariene – prevenție, tratament, complicații

Data publicarii: 21.09.2021