Chirurgia sforăitului (uvuloveloplastia)

Sforăitul apare în timpul somnului la 40% din populație, din cauza îngustării calibrului căilor aeriene de la nivelul nasului, cavității bucale și gâtului.

Se poate asocia cu oprirea respirației – apnee (durată de minim 10 secunde).

SAS – sindromul de apnee în somn asociază mai mult de 5 episoade de apnee pe oră, cu oboseală diurnă.

Pacientul prezintă oboseală cronică, scăderea capacității de concentrare, somnolență matinală accentuată.

S-a constatat că uvuloveloplastia este intervenția cu cele mai bune rezultate în tratamentul sforăitului.

Obiectivul intervenției este mărirea spațiului respirator orofaringian prin ridicarea valului palatin, scurtarea și rigidizarea acestuia, depărtarea de peretele posterior al faringelui, scurtarea luetei (omușorului).

Candidații pentru această intervenție sunt pacienții cu val palatin flasc, apropiat sau lipit de peretele posterior al faringelui, cei cu luetă hipertrofică și descendentă în hipofaringe.

 

Investigațiile preoperatorii – fibroscopia nazofaringolaringiană, bucofaringoscopia, set complet de analize, consult Pneumologie și Medicină Internă, consult ATI preoperator, radiografie pulmonară, EKG.

 

Intervenția chirurgicală

Se realizează cu anestezie generală. Durată aproximativ 40 de minute.

Constă în:

– tehnici de plastie la nivelul luetei prin scurtarea acesteia (uvulectomie) sau prin ancorarea într-o poziție anterioră și depărtarea de peretele posterior al faringelui (uvuloplastie), ablația completă a luetei de la bază și refacerea unei noi luete din valul palatin;

– tehnici de plastie la nivelul valului palatin – decuparea unei porțiuni dreptunghiulare din mucoasa valului palatin până la stratul muscular și refacerea valului palatin restant în două straturi, cu fire separate resorbabile profund și neresorbabile superficial.

Necesită spitalizare, tratament cu antibiotic, antialgic, antiinflamator, regim alimentar moale.

Postoperator pacientul poate prezenta odinofagie, senzație de corp străin orofaringian, care se vor ameliora treptat până la dispariție.

Ablația firelor de sutură se va realiza după 10 zile postoperator.

Uvuloveloplastia se poate combina cu amigdalectomia, cu reducerea volumetrică a amigdalelor palatine, cu ablația parțială a pilierilor amigdalieni, cu reducerea volumetrică a amigdalei linguale cu scopul de a lărgi fanta respiratorie.

Uvuloveloplastia se va asocia cu scăderea în greutate, renunțarea la fumat, renunțarea la consumul de alcool, evitarea sedativelor, tratamentul patologiei cardiace sau pulmonare.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303 

Dr. Adrian ȘTEFAN, medic primar ORL

Chirurgia sforăitului (uvuloveloplastia)

Data publicarii: 04.04.2022