Infecțiile vaginale sunt de multe ori un subiect tabu, însă ele trebuie depistate și tratate la timp pentru o viață intimă sănătoasă și armonioasă.
Vaginita infecțioasă
Vaginita este o inflamație a vaginului caracterizată de secreție vaginală abundentă, prurit sau durere. Cel mai frecvent apare prin tulburarea echilibrului florei vaginale, ceea ce permite apariția infecțiilor bacteriene, candidozice sau trichomoniazice.
Bineînțeles că tratamentul depinde de rezultatul investigațiilor și de regulă nu este indicată administrarea empirică de preparate antimicotice sau antibacteriene.
Ce ar trebui să îndrume pacienta către medic?
Modificările secreției vaginale, mai ales miros, culoare, cantitate, apariția pruritului vaginal, durere în timpul actului sexual, usturime la urinat sau spotting-ul.
Vaginita bacteriană apare când lactobacilii prezenți normal în vagin sunt depășiți cantitativ de alte specii de bacterii.
La fel se întâmplă și în cazul candidozei, de data aceasta agentul patogen este un fung care se dezvoltă în cantitate mai mare.
A treia mare categorie de infecții vaginale este cea cu Trichomonas vaginalis și se încadrează în rândul bolilor cu transmitere vaginală.
Factorii de risc sunt modificările hormonale asociate sarcinii, utilizării preparatelor hormonale contraceptive sau menopauzei, activitate sexuală neprotejată și cu multipli parteneri, alte infecții cu transmitere sexuală asociate, utilizarea de antibiotice, steroizi sau spermicide, diabetul necontrolat, utilizarea deodorantelor vaginale, dușuri vaginale, lenjeria intimă din materiale sintetice sau foarte mulată.
Fiind în primul rând o patologie care creează un disconfort mărit pentru pacientă, aceasta se prezintă destul de repede la doctor, riscul complicațiilor fiind redus. În sarcină însă acest risc de traduce prin feți cu greutate mică la naștere și risc de naștere prematură.
Prevenirea
Prevenirea vaginitelor infecțioase este relativ simplă și are la bază igiena corespunzătoare, inclusiv felul în care se face toaleta regiunii perineale după scaun, din față în spate, igiena cu produse non-iritante, evitarea dușurilor vaginale, lenjeria de bumbac și utilizarea prezervativului ca măsură de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală.
Tratarea
Odată ajuns în cabinetul medicului ginecolog, acesta trebuie informat cu privire la tot istoricul medical, chiar și acele aspecte care par fără importanță sau legătură cu simptomatologia curentă pentru pacient. Medicul va efectua un examen ginecologic cu valve și va recolta examen de secreție vaginală și o probă pentru culturi din secreția vaginală precum și alte probe pentru alte infecții cu transmitere vaginală.
Tratamentul recomandat este adesea cu ovule sau creme cu administrare intravaginală. Pentru infecțiile vaginale bacteriene sau cu trichomonas se administrează metronidazol sau tinidazol, iar pentru candidoze se administrează antifungice cu miconazol, clotrimazol sau tioconazol. Rar este nevoie de administrare pe cale orală de antibiotice sau antifungice.
Mesajul de luat acasă este că orice modificare a secreției vaginale sau orice disconfort apărut în sfera genitală necesită investigații pentru că un tratament empiric poate cauza dezechilibre ale florei vaginale ce duc la apariția acestor infecții cu toate modificările ulterioare.
Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303
Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie
Data publicarii: 29.06.2020