Ce este cervicita?

Cervicita este o inflamație a colului uterin.

Simptomele posibile ale cervicitei includ sângerare între perioadele menstruale, durere în timpul actului sexual sau în timpul unui examen pelvin și secreții vaginale anormale, dar poate fi și asimptomatică.

Adesea, cervicita rezultă dintr-o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Cervicita se poate dezvolta și din cauze neinfecțioase.

Simptome

Cel mai adesea, cervicita nu provoacă semne și simptome și este posibil să aflați că aveți această afecțiune numai după un examen ginecologic. Dacă aveți semne și simptome, acestea pot include:

  • Scurgeri vaginale neobișnuite ca aspect și cantitate;
  • Urinări frecvente, dureroase;
  • Durere în timpul contactului sexual;
  • Sângerări intermenstruale sau după contact sexual.

Când să consultați medicul?

  • Secreții vaginale persistente, neobișnuite;
  • Sângerări vaginale fără legătură cu menstruația;
  • Durere în timpul contactului sexual.

Cauze

Cauzele posibile ale cervicitei includ:

  • Infecții cu transmitere sexuală: bacteriene, virale, gonoree, chlamydia, trihomoniază și herpes genital;
  • Reactii alergice la spermicidele contraceptive, la latexul din prezervative, la produsele de igienă feminină;
  • Vaginoza bacteriană.

Complicații

Colul uterin acționează ca o barieră pentru a împiedica bacteriile și virușii să intre în uter. Când colul uterin este infectat, există un risc crescut ca infecția să ajungă în uter.

Cervicita cauzată de gonoree sau chlamydia se poate răspândi la mucoasa uterină și la trompele uterine, ducând la boala inflamatorie pelvină (BIP), o infecție a organelor reproducătoare feminine care poate provoca probleme de fertilitate dacă este lăsată netratată.

Cervicita poate crește și riscul de infectare cu HIV de la un partener sexual infectat.

Prevenirea

Pentru a reduce riscul de apariție a cervicitei cauzate de infecții cu transmitere sexuală, folosește prezervative în mod constant și corect.

Diagnostic

Pentru a diagnostica cervicita, medicul dumneavoastră va efectua probabil un examen fizic pelvin, va recolta o probă de secreție vaginală și un test Babeș Papanicolau, eventual o probă de urină.

Tratament

Nu veți avea nevoie de tratament pentru cervicita cauzată de o reacție alergică la produse precum spermicide sau produse de igienă feminină. Dacă aveți cervicită cauzată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS), atât dvs., cât și partenerul dvs. veți avea nevoie de tratament, adesea cu un antibiotic, dar și antivirale în cazul herpesului genital.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda repetarea testelor după sfârșitul tratamentului și abstinență până la finalizarea acestuia.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303 

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Ce este cervicita?

Data publicarii: 18.11.2021