Categorii de infiltrații efectuate în cadrul clinicii MedicZone
Infiltrații cu AIS (antiinflamatorii steroidiene)
 
Acest tip de infiltrație reprezintă infiltrația articulațiilor cu substanțe antiinflamatorii derivate cortizonice (Triamcinolon, Diprophos etc).
Ele se folosesc atât în afecțiunile acute (entorse, tendinite etc), cât și în puseul acut al unor afecțiuni cronice (atroze/osteoartrite ale articulațiilor mari și mici ca de exemplu umăr, cot, pumn, genunchi, gleznă, articulațiile degetelor și, nu în ultimul rând, la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale).
Efectele lor este de scădere a inflamației și, deci, de calmare a durerilor și facilitare a mobilizării articulare. În unele cazuri sunt premergătoare infiltrațiilor cu substanțe vâscoelastice (acid hialuronic) și PRP.
 
Infiltrații cu substanțe vâscoelastice
 
Aceste infiltrații conțin așa numiții glicozaminoglicani I, dintre care cel mai cunoscut este acidul hialuronic. Alături de el se mai întâlnește condroitinul sulfat. Câteodată ele sunt amestecate cu un antiinflamator, ca de exemplu MSM.
Acidul hialuronic este un compus l lichidului sinovial din articulații. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de lichid sinovial scade și articulația devine „seacă”.
Rolurile acidului hialuronic sunt scăderea inflamației, reducerea durerii, îmbunătățirea mobilității articulațiilor prin scăderea frecării, reducerea evoluției artrozei.
Sunt recomandate pacienților peste 50 ani, cu grad diferit de artroză.
 
Infiltrații cu PRP (Platelet Rich Plasma)
 
Ce este PRP-ul? Mai simplu, plasma din sângele nostru, plasmă îmbogățită cu plachete sangvine/trombocite și factori de creștere.
Obținere: recoltare a unei eprubete de sânge ce urmează apoi a fi centrifugată aproximativ 10 minute. Ulterior se obține plasma care se extrage și se infiltrează a nivelul articulației, osului, sau a țesuturilor moi.
Mod de acțiune: plasma conține trombocitul și factorii de creștere cu rol foarte important în regenerarea țesuturilor afectate. Se pot folosi în articulații, os sau țesut moale. Patologia care se pliază este una vastă: în traumatisme, pusee ale bolilor cronice sau boli cronice, cu rol de întreținere a funcțiilor țesuturilor.
Rolul lor este antiinflamator, de reparare, de întreținere a funcțiilor, întinerire/rejuvenare.
În acest caz se pot executa 1-3 infiltrații la un anumit interval de timp. Este recomandat pacienților mai tineri, ce nu depășesc vârsta de 55-60 ani.

 

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303

Dr. ALEXANDRU MOISE, medic specialist Ortopedie-Traumatologie

 
Categorii de infiltrații efectuate în cadrul clinicii MedicZone

Data publicarii: 24.05.2023