Analizele esențiale în timpul sarcinii

Sarcina este o perioadă specială în viața unei femei. De aceea, controlul prenatal are o importanță deosebită. Dar ce analize sunt recomandate pe parcursul sarcinii și mai ales de ce este nevoie de ele?

Hemoleucograma

Hemoleucograma este poate cea mai frecvent prescrisă analiză de sânge, atât în sarcină, cât și în afara ei. Aceasta ne arată în primul rând dacă viitoarea mamă are sau nu anemie. Anemia înseamnă scăderea nivelului de hemoglobină din sânge. În trimestrul 2 apare de regulă o ușoară anemie prin hemodiluție.

Ce este hemodiluția? Hemodiluția este un fenomen care o ajută pe gravidă ca la naștere cantitatea de hemoglobină pe care o pierde prin sângerare să fie mai mică și astfel să își revină mai repede în lăuzie.

Leucocitele arată dacă în organism există o infecție sau nu. Totuși, la femeia gravidă leucocitele cresc în mod fiziologic. Doar atunci când valorile sunt mult peste normal și apar si alte teste modificate putem suspecta o infecție. Clinicianul trebuie să coroboreze contextul clinic cu leucocitoza pentru a ghida conduita ulterioară.

Numărul trombocitelor este foarte important pentru că ne arată capacitatea de a coagula a sângelui. În trimestrul trei, în cazuri rare poate apărea trombocitopenie de sarcină, adică scăderea numărului de trombocite care poate afecta coagularea sângelui după naștere. Acest test se urmărește în dinamică atunci când apar modificări.

Biochimia sângelui este analiza care ne arată cum funcționează anumite sisteme și aparate ale organismului. De exemplu, transaminazale ne arată cum funcționează ficatul, ureea și creatinina cum funcționează sistemul renal, iar glicemia ne arată dacă pacienta prezintă sau nu diabet zaharat, gestațional sau preexistent sarcinii.

Dacă primele 4 sunt valori relativ constante în sarcină sau în afara acesteia, glicemia este în mod normal mai scăzută la femeia gravidă. De aceea, acolo unde întâlnim o glicemie la limita superioară a normalului, ar fi indicat să procedăm la realizarea unui test de toleranță la glucoză. În mod normal acesta se recomandă între săptămânile 24 și 28 de sarcină, dar el poate fi realizat oricând obstetricianul consideră acest lucru necesar.

Acidul uric, un alt element al biochimiei este în mod normal mai scăzut în sarcină tot datorită fenomenului de hemodiluție. Atunci când acesta crește însă, putem să suspicionăm dezvoltarea unei preeclampsii, acesta fiind primul element care se modifică în cascada elementelor patologice ale acestei boli. Uneori acesta se modifică chiar înaintea tensiunii arteriale.

TORCH-ul este una dintre cele mai importante analize pe care femeia gravidă trebuie să-l facă în primul trimestru. Acronimul provine de la câteva infecții care dacă în mod normal nu reprezintă un pericol pentru adult, atunci când copilul nenăscut intră în contact cu ele prin sângele matern, îl pot afecta grav, uneori chiar fatal. Asta se întâmplă pentru că sistemul imunitar al fătului nu poate face față acestor infecții.

Ce înseamnă TORCH? Este acronimul de la Toxoplasma, Others (eng. Alte) și anume alte infecții precum HIV, sifilis, varicela, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex. Pe scurt, analiza TORCH presupune dozarea anticorpilor din sângele mamei pentru a ști dacă aceasta are imunitate pentru aceste infecții și dacă astfel poate să-și protejeze fătul în eventualitatea în care intră în contact în timpul sarcinii cu oricare dintre infecțiile acestea.

Sarcina este o perioadă în care e musai să te asiguri că organismul tău este în cea mai bună condiție, însă analizele regulate nu trebuie să lipsească niciunei paciente.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Analizele esențiale în timpul sarcinii

Data publicarii: 20.05.2020