
Anchiloglosia reprezintă limitarea mișcărilor limbii din pricina unui fren lingual scurt.
Frenul lingual face legătură între planseul bucal și fața ventrală a limbii. Acesta este fibros și dispus pe linie mediană.
Pacientul prezintă imposibilitatea de a scoate vârful limbii din cavitatea bucală și de a realiza mișcări laterale cu acesta. Se poate diagnostica de la naștere prin greutatea alimentării la sânul mamei, agitație, sugarul „nu ia” în greutate.
Cu înaintarea în vârstă, apar și tulburările de fonație. Limba poate căpăta un aspect ovoidal sau „în inimă”. Intervenția chirurgicală de corectare a anchiloglosiei este frenotomia. Aceasta presupune secționarea orizontală a frenului lingual și se poate realiza cu anestezie locală (la copiii mici), fără anestezie (la sugari) sau cu anestezie generală (frenoplastia linguală la copilul mare și la adult). Frenotomia se poate realiza cu foarfeca, bisturiul, cauterul sau cu laserul.
Frenotomia la sugar și la copilul mic se realizează în cabinet, de obicei fără anestezie, cu o sângerare minimă care se oprește spontan (în 10-20 de minute) fie cu ajutorul tamponului compresiv, fie prin cauterizare.
Alte frenotomii la nivelul vestibulului bucal: la nivelul frenului buzei (inferioară și superioară).
Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303
Dr. Adrian ȘTEFAN, medic primar ORL
Data publicarii: 24.09.2021