Acidul folic: doze recomandate și beneficii

Acidul folic este varianta sintetică de folat, o vitamină naturală din grupul B-urilor, care nu poate fi sintetizată de organism și trebuie administrată prin surse exogene.

Folații se găsesc în plante cum sunt spanacul, avocado, citrice, ouă și ficatul de vită.

Acidul folic, pe de altă parte, este adăugat în făină, cereale și pâine, dar se găsește și ca suplimente alimentare.

Folații sunt implicati în sinteza, repararea și metilarea ADN-ului, are rol în diviziunea celulară și maturarea celulelor roșii ale sângelui. Deficitul de folat poate afecta multe procese metabolice cu risc crescut de patologie cardiovasculară și unele cancere sau defecte congenitale.

Este dificil de asigurat cantitatea necesară de folat doar din alimentație, uneori este nevoie de suplimentare.

Dozele necesare sunt 400mcg/zi pentru adulți, iar femeia gravidă sau care alăptează, are nevoie de doze mai mari, 600mcg, respectiv 500 mcg pe zi.

Femeile care îsi doresc o sarcină, au recomandare de administrare de acid folic preconcepțional, cu cel puțin o lună înainte, și de a continua administrarea în primele 2-3 luni de sarcină, pentru a preveni defecte de tub neural (spina bifida) la copil. Dozele sunt de 400-800mcg/zi. Totuși, ea poate continua adminstrarea până după naștere, pentru a asigura deficitul de folați din alimentație. Există numeroase studii care arată că acidul folic, administrat pe tot parcursul sarcinii, îmbunătățește neurodezvoltarea copilului și protejează de tulburările din spectrul autist. De asemenea, scade riscul de naștere prematură.

Există studii care arată beneficii la nivel cognitiv și reducerea markerilor inflamatori la pacienții cu Alzheimer care au primit 1250 mcg pe zi timp de 6 luni. De asemenea, s-a observat îmbunătățirea simptomelor depresive la pacientele cu tratament antidepresiv.

Acidul folic și folații asigură și protecție cardiovasculară, un control glicemic mai bun la pacienții diabetici, îmbunătățește calitatea ovocitelor și crește rata de implantare la pacientele care beneficiaza de reproducere umană asistată.

In concluzie, nu numai femeia gravidă în primul trimestru ar trebui să primească suplimente cu acid folic, ci ea poate continua administrarea până în postpartum, dar și după aceea. Acidul folic nu este un supliment destinat doar gravidei.

 

Programări și informații: 0787 893 949 / 0787 606 303 

Dr. Alina BUȘAN, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Acidul folic: doze recomandate și beneficii

Data publicarii: 20.01.2022